Sunday 2 March 2008

Észak-Irország legkirályabb helye - 2. rész

A túrához hozzátartozik egy whiskey desztilláló üzem érintőleges látogatása is. Miközben haladtunk a gyár fele a sofőr egy keveset azon elmélkedett, hogy kik is találták fel ezt az italt. A végkövetkeztetése az lett hogy a skótok. Megkérte az utasokat, hogy soroljanak fel ir whiskey-ket. Összegyűlt vagy három. Erre ő elmondott egy versikét, amelyben 58(!) különböző skót whisky-t sorolt fel. Szándékosan irtam egyszer "e"-vel majd nélküle: whisk(e)y. Itt a magyarázat.

Bushmills-ben készitik a hasonló nevű whiskey-t. A folyamat háromszori lepárlásból áll. Az előtérben illetve a szuvenir részbe benéztem, de desztillálás bemutatóra nem fizettünk be (idő hiányában, a sofőr külön kérésére).

Hordók, és egyebek mellett egy érdekes szerkezetre lettem figyelmes. Sajnos nem tudom mire jó. Ötlet szintjén odáig jutottam, hogy pohárforgató. Talán úgy szellőzteti a pohárban a whiskey-t ahogy a bort szokták. De ha valakinek jobb ötlete van, kérem ossza meg velem. Ime:



És eljutottunk a nap fénypontjához: Giant's Causeway. A legenda szerint volt két óriás: Fionn Mac Cumhaill az ir és Benandonner a skót. Fionn sokkal alacsonyabb volt a másiknál. Haragudtak egymásra. A Giant's Causeway-t az ir épitette, hogy átmenjen megküzdeni a skóttal. De elaludt, és ekkor átjött a skót. Az irt a felesége betakargatta, és azt mondta Benandonner-nek, hogy ez csak a csecsemőjük. A skót megijedt, hogy mekkora lehet az apja, és elszaladt.

A Giant's Causeway körülbelül negyvenezer 6-8 szögű vulkáni eredetű bazaltoszlopból áll. De van itt egyébb látványosság is, úgyhogy haladjunk szépen sorba. Az egészre másfél órát kaptunk a sofőrtől, ez arra volt elég, hogy jó gyors iramban be lehetett járni, néhol megállva (4 km).

Amelyik szikla valamihez hasonlit annak nevet adnak. Az alábbi képen (sajnos nem látszik túl jól) a Camel (teve) látható.

S akkor most egy nagyobb sorozat a bazalttömbökről:




Giant's Boot (az óriás csizmája):

Orgona:

Chimney Tops (kémények):

Nagyjából ennyi a Giant's Causeway. Visszaszálltunk a buszba és még 2 helyen álltunk meg egy-egy fénykép erejéig.

Az első egy kastély romja. A kastély konyhája teljes egészében beszakadt az óceánba:


Dunluce Castle
Egy fej alakú szikla:

Giant's Head

No comments: